Voor iedereen die vandaag niet mee gaat naar de vrouwengevangenis om daar een dienst te verzorgen, een kleine spoiler. Marloes vertrouwde me toe, over welk Bijbelverhaal ze daar gaat spreken. 

Ze vertelt het verhaal uit Johannes 8 van de vrouw die, betrapt op overspel, voor Jezus gebracht wordt. Een verhaal waarvan de openingsscène bol staat van veroordeling. Jezus veroordeelt niet - dat is de boodschap. 

Bij het horen van Marloes’ plan glimlachte ik voorzichtig. Het verkondigen van ‘geen veroordeling’ in een gevangenis is een beetje als het zingen van ’take the shackles from my feet' als openingslied. Hoe moedig maar ook hoe spot-on is dit verhaal juist op die plaats!

Stel je even voor hoeveel veroordeling deze vrouwen gehoord hebben in hun leven. Is het niet van de rechtbank (duh… anders zaten ze daar niet), dan is het wel van hun omgeving of… van zichzelf. Wat vertel je jezelf, wanneer je man, familie of zelfs kind buiten de muren van de gevangenis moet laten om je tijd uit te zitten?

In die levens, in die gedachtenwereld komt ons team vandaag binnen en zegt: ‘Jezus veroordeelt jou niet - sterker nog: Hij spreekt je vrij!’ We geloven dat vanmiddag vrouwen van de fysieke gevangenis van het Nederlandse strafsysteem (waar ze waarschijnlijk nog even moeten blijven), over gaan in de ‘gevangenis’ van Gods genade. 

Samen zijn we dáár voor altijd. Jezus legt even uit hoe anders het in Zijn nabijheid is, wanneer Hij opnieuw het woord neemt, direct aansluitend op deze ontmoeting (Johannes 8:12): 'Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ 

Welkom thuis vandaag, welkom vanuit het donker - welkom in het licht dat nóóit meer uitgaat! 

Vandaag vrij om te gaan waar je wilt? Kom dan naar één van onze samenkomsten. Let op: locatie Rotterdam is vandaag gesloten (i.v.m. de marathon van Rotterdam)