Everyday.jpg

In een aantal locaties van Jong en Vrij was gisteren een preek van Pastor Prince te zien. In plaats van een overdenking van één van de ‘eigen’ voorgangers, werd onderwijs uit Singapore gebruikt. 

Het was een preek die je met recht een ‘gouden ouwe’ kunt noemen: hij dateerde van een goede paar jaar geleden. Na de dienst vroeg iemand me verbaasd: “ik hoorde je een paar keer lachen, maar je kende deze toch al?”

Inderdaad: deze preek hoorde een aantal jaren geleden tot de fundamenten die in ons leven werden gelegd om meer van het evangelie van Gods genade te gaan begrijpen. Om deze waarheden diep in mijn hart te laten landen, heb ik de volledige versie (meer dan anderhalf uur…) meermaals geluisterd. Ben ik dan kort van memorie, dat ik gisteren opnieuw in de lach schoot? Nee, ik denk ’t niet. Denk aan de beste mop die je ooit gehoord hebt.  Dikke kans, dat zich nu al een glimlach rond je mondhoeken aftekent. Zo werkt dat: goede dingen hoor je graag nog een keer - en je geniet ervan alsof je ze voor ’t eerst beleeft!

Een vergelijkbare vraag kreeg ik dit weekend van iemand die de informatie over de nieuwe Israël-reizen had zien langskomen. “Maar ik ben al eens in Israël geweest…” was zijn verkapte vraag. Verwachten dat je hetzelfde gaat zien en horen als eerder, is geloven in de patronen van de wereld. Daar is geen veroordeling voor (haha: luister naar de preek!), maar voor ons gelden nieuwe verwachtingen. Onderwijs opnieuw luisteren? Gods woord is levend en krachtig: het gaat je op een nieuwe manier zegenen. Opnieuw naar Israël? Verwacht een nieuwe openbaring te krijgen, terwijl je de bijbel driedimensionaal levend ziet worden!

In de auto, op de terugweg na de dienst. Even checken bij zoonlief, immers: een negentienjarige beleeft herkauwen op een ‘herhaling’ misschien anders. “Geeft nix,” was zijn reactie, “kon ik best nog een keer horen!”

Twee tips vandaag: een samenvatting van de preek van ps. Prince in het Engels vind je hier: https://www.josephprince.org/blog/articles/the-root-cause-of-your-problem-is-condemnation - en vandaag registreer je nog met korting voor de eerste twee Israël reizen in het nieuwe jaar: www.jongenvrij.nl/israel