Misschien dacht je, dat Nederland het enige fietsland ter wereld is? Mis: Hongaren kunnen er ook wat van. In heel Centraal Europa herken je de etnisch Hongaarse dorpjes aan de fietsende mensen, bepakking geen bezwaar. Mooiste schouwspel maakte ik met Annemarie mee, toen we vroeg in de ochtend enkele gauwdieven zagen slingeren met, jawel, een heel varken achterop de fiets. Kom daar maar eens om in Nederland :) .

Een oud Hongaars spreekwoord zegt, dat je de fiets niet al te zeer voort moet duwen. Logisch: je kunt er beter op gaan zitten, zodat de ketting en de tandwielen voor je gaan werken. Zelfs wanneer je hard rent met je fiets aan de hand of op de schouder, ga je niet harder dan je benen je kunnen dragen. Een dure of goedkope fiets helpt je niets, wanneer je niet op het zadel gaat zitten en de fiets het werk laat doen. Dan kom je vooruit met een veel grotere snelheid dan je zelf zou kunnen maken. 

Dit beeld helpt mij om genade te begrijpen: Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. En zijn genade is bij mij niet zonder uitwerking gebleven, zegt Paulus (1 Kor. 15:10). Genade is Gods onverdiende liefde en gunst. Die is er, als de mooiste, beste, duurst-betaalde ‘fiets’ ooit. Deze genade wil vóór mij werken: de tandwielen en de ketting in beweging zetten, zodat ik rustig mijn benen kan bewegen. 

Ontspannen bewegen, zonder het evangelie van genade ongebruikt op de schouders rond te dragen. Volop in beweging, zonder inspanning. Op weg naar plekken die Vader voor je heeft bedacht. Door genade worden wie je mag zijn. 

Zó op weg een nieuwe week in, waarin Zijn genade voor jou (op school, thuis, op het werk) uitwerkt wat jij nodig hebt!

Mooie fietstocht!