Via Facebook kwam deze week een korte reportage online, die de lokale omroep Open Rotterdam gemaakt heeft in Jong en Vrij Rotterdam. 

Gaaf, wanneer het nieuws van een God die van mensen houdt zó duidelijk te horen is op zo’n video-kanaal. De vloggers moesten aan de stijl een beetje wennen: “het gaat er modern aan toe, geen orgelmuziek en ook geen houten kerkbankjes…”

De grootste verbazing gold misschien wel de locatie van onze Rotterdamse diensten. In poppodium Annabel… met een bar achterin de kerkzaal! Dat doet even wat beelden over ‘kerk’ schudden! De interviewer moest echt even informeren hoe dat nou voelt en vroeg iemand: “Wat vind je ervan dat je aan het bidden bent tussen de alcoholflessen in?”

Het klassieke plaatje van de ‘kerk’ mag worden bijgesteld - soms ook nog bij ons. De kerk, het lichaam van Christus op aarde, is de plek waar de gelovigen verzameld zijn. Maakt het dan uit waar dat is? Zo lang de drank niet hoger komt dan mijn enkels niet, zou ik zeggen… :)

Toch kunnen we ons de gedachte wel voorstellen. Misschien heeft het iets te maken met het idee dat het gebouw het ‘huis van God’ en daarmee toch iets ‘heiligs’ is. 

Jezus zei tegen Zijn volgelingen: het is beter voor jullie dat Ik wegga… Als Ik wegga, kan Ik de Helper naar jullie toe sturen (Johannes 16:7). Doordat nu die Helper, Zijn Geest in jou woont, is Zijn huis dáár waar jij bent (lees maar in 1 Korintiërs 6:19). 

Echt goed nieuws: zo zijn er vandaag stukjes ‘kerk’ op jouw school, op jouw werk, in jouw gezin. Jij bent als Jezus - dus de hemel op aarde voor iedereen die jou tegenkomt! Tussen de drankflessen? Ja, zelfs daar! 

Mooie dag!

Benieuwd naar de Rotterdamse reportage? Kijk hier