Mocht je in de donkere dagen rond kerst van plan zijn scrabble te spelen in familiekring, dan is de titel van deze Everyday een kanshebber voor een paar keer woordwaarde. Jammer als jij degene was die ‘feest’ had neergelegd. 

Heeft Sint nét het pand verlaten - de kleine vriendjes in onze omgeving én hun papa’s en mama’s puffen ervan uit - komt Kerst er al aan. In ons huis leiden kerstconcerten mét de nodige solo’s tot oplopende spanning. Dat geldt natuurlijk niet voor alle deelnemers aan de Jong&Vrij kerstkoren… die voorbereidingen spelen zich in serene rust af :) 

Over de naderende kerstdiners nog maar te zwijgen: zijn de gastenlijsten al (over)compleet? Sterrenmenu’s al samengesteld? 

Ik beweeg maar voorzichtig tussen alle druk en drukte, stilletjes ‘stille nacht’, maar vooral ’vreed’ en heil’ neuriënd. Wel bedenk ik me dit: het feest dat ons herinnert aan Hem die eeuwige vrede kwam brengen, verwordt voor sommigen tot een bron van onrust. Dat kán niet de bedoeling zijn. 

Ook in deze tijd raadt de schrijver van Spreuken ons aan: Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven (Spreuken 4:23). Je hart (je denken, je voelen, je ervaring in het leven) kan bescherming gebruiken. Door te kiezen wat je binnenlaat in je gedachten en gevoelswereld, sta je als het ware bij de bron van een rivier. Jij bepaalt daarmee of er fris, helder water uit die bron komt of dat het modderig en vervuild is. 

Geen veroordeling - maar wel praktische handigheid. Van harte de aanmoediging om in de drukte Jezus’ rust te zoeken. Hij is Degene die ‘vreed’ en heil’ kwam brengen. Zou Hij niet ook in deze tijd voor jou diezelfde rust en redding beschikbaar hebben? Mooi wel: no stress! 

Tip: nodig nu vrienden en familie uit voor één van de kerstdiensten via www.jongenvrij.nl/kerst