Vandaag viert Nederland Koningsdag. Dit fenomeen moet ik in het buitenland altijd een beetje toelichten. Zeker in Centraal-Europa, waar ik deze week was, wordt dan toch even bewonderend naar ons Nederlanders gekeken: jullie hebben een heuse koning! 

Ik vermeld maar niet hoe wij met deze koning plegen om te gaan. Dat zou werkelijk tot reacties van volslagen onbegrip leiden bij onze buren verderop. Een koning, die respecteer je, daar heb je eerbied voor, daar ben je blij mee. Toch? 

Het feest van ‘Koningsdag’ is daarentegen wél weer leuk om uit te leggen. Wat doen we gek met z’n allen! Terwijl wij onze kleedjes uitspreiden (goed vastleggen vandaag!) en onze ranja-verkoop omzetten in erwtensoep-business, is de koning met zijn gezin op bezoek in Zwolle. Brrr… ik zeg: warme koningsmantel aan, Hoogheid! 

Terwijl ik daarover na zat te denken, zag ik op onze regionale nieuwssite de tip voor vandaag: Hoe word je zo rijk als de koning? (echt waar: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2109005/Hoe-word-jij-net-zo-rijk-als-de-koning-Negen-tips-voor-een-succesvolle-kleedjesmarkt).

Van ‘typisch Nederland’ was ik ineens ‘typisch Koninklijk’: ja, ik ben zo rijk als de koning. Zonder grote verdienste op de kleedjesmarkt! De dag dat Koning Jezus Zijn leven voor mij aflegde, ruilde Hij van plaats met mij. Zijn lijden en sterven werden mijn koninklijke status in Hem. Niet voor niets zegt Johannes: zoals Hij is, zijn wij in deze wereld (1Joh4:17). 

Dat is pas bijzonder uitleggen: door Hem erfgenaam gemaakt van alles wat de Vader voor mij heeft. Voor altijd een kostbare plek aan Zijn zijde. Waar? Bij de troon, waar Hij rust tot ook de laatste vijand onder Zijn voeten is gebracht. 

Geniet van een mooie dag, Prinsheerlijk!