Dit is alweer de 40e EVERYDAY.

En vandaag heb ik een vraag aan jullie. Of eigenlijk iets om voor mee te bidden.

Zoals je weet is dit blogje begonnen omdat Jezus de eerste gemeente leidde, volgens bepaalde ‘patronen’. Hij sprak er bijvoorbeeld elke dag. Door de apostelen.

Maar er waren nog meer gezonde gewoonten. Alleen…het gevaar met gewoonten is altijd dat het een gewoonte wordt. :-) Gewoontjes. We raken er familiair mee. En dan ‘werkt’ het niet meer. Dan verandert een hemels patroon waar leven door mag stromen, in een menselijke traditie.

Eén zo’n letterlijk en figuurlijk gezonde gewoonte was het avondmaal. Dat deden ze veel en vaak. Sowieso ook elke zondag, als de gemeente bij elkaar kwam:

Handelingen 20:7  Op de eerste dag van de week kwamen ze bijeen voor het breken van het brood.

Nu weten wij inmiddels, dat bijv. de Corinthiërs in die tijd, het avondmaal veranderden in een ordinair etentje. Daardoor waren zelfs mensen ziek of ontvielen zij voor hun tijd. Avondmaal op de juiste manier heeft goede impact op onze gezondheid!

Maar door dat ene slechte voorbeeld, was avondmaal in de kerk in NL eigenlijk een ‘vreemde gewoonte’ geworden. En de regelmaat was overwegend teruggebracht tot één keer per maand.

Binnen Jong en Vrij kán het al elke week, maar we doen het nog niet gemeente-breed elke week. Ik voel dat de Heer hier in wil bewegen komend jaar. Maar wel levend! Dus dat we het echt beleven hoe het bedoeld is. En dat het voor mensen die het voorbereiden geen ‘gedoe’ is.

Nu mijn (gebeds)vraag: Bidden jullie mee richting elke zondag? Op een manier die voor iedereen alleen maar vreugde én gezondheid oplevert?

Voor één ding hoeven wij niet bang voor te zijn. Het –Calvinistische?- formaat van brood en cupje zullen bij ons niet snel leiden tot een uit de hand gelopen Griekse braspartij. ;-)

Tot morgen!

Comment