Ooit werd de naam everyday voor dit blog gekozen: die staat voor de manier waarop de gemeente ‘iedere dag’ met elkaar verbonden is met woorden van bemoediging en opbouw. Vandaag for real - of everyday-voor-het-eggie in goed Nederlands. 

Mediterend op de woorden van onze senior voorganger in de preek Kom je kijken? kom ik namelijk tot deze conclusie: ons zogenoemde ‘verstand’ is vaak een behoorlijke sta-in-de-weg om écht verder te komen. “Dat geeft niet, hebben we allemaal last van…”, zeggen we dan vergoelijkend. Tegelijkertijd voel ik: als dát mij tegenhoudt, moet dat stoppen! 

Nu reikt pastor Marcel in zijn recente preek een aantal gave handvatten aan om dat te beoefenen. Concreet helpt hij ons af te leren om ons denken de controle te laten overnemen. Daarnaast neemt hij ons bij de hand om dagelijks God in de ogen te kijken. 

Wanneer we leren dat consequent te doen, wordt onze ziel verwarmd - Hij is immers warmte. Rommel in onze gedachten- en gevoelswereld wordt opgeruimd, omdat Zijn waarheid orde brengt in chaos. Genezing van ‘zere plekken’ kan vervolgens op gang komen in een hoger tempo dan we voor mogelijk hebben gehouden. 

Wanneer ik je nu aanraad (zoals gisteren in dit blog) om vooral deze preek (opnieuw) te beluisteren, kan je denken het overnemen: ik heb ‘m al gehoord hoor - o ja, weer luisteren, die kennen we… en meer van dat soort behulpzaams. Geeft niet, geen veroordeling voor, weten we. Maar: wel een beetje Hollands. Schakel die gedachte nu eens uit, pak vimeo of deze app er opnieuw bij en maak gebruik van deze woorden. 

Dát is ook everyday - en dan voor het eggie: serieus nemen wat beschikbaar is in de gemeente. Niet omdat ’t moet. Gewoon, omdat het kan! 

Het is een mooie dag!

De preek ‘Kom je kijken’ vind je via ‘Unstoppable' in het startscherm van deze app of op vimeo