Terwijl wij genoten van een dagje Grace Academy, kwam een whatsapp berichtje binnen. Eén van onze jonge vrienden met een briljant plan. Waarom een boek lezen voor je examenlijst, wanneer je ook de film kunt bekijken? 

Arme examenkandidaat, wist hij veel. Het uitgekozen boek is omgewerkt tot een (natuurlijk: Nederlandse!) film met veel bloot. Misschien toch niet zo’n handig plan voor de zogenaamde ‘boekenbeurt’… 

Het plan op zich kwam mij wel bekend voor: ook ik maakte mij in een lang vervlogen schooltijd schuldig aan dit soort handigheden. Zo besloot ik voor Duits niet het negentiende eeuwse werkje van Gerhart Hauptmann (niet om dóór te komen!) te lezen, maar in de Arnhemse schouwburg de productie ‘de Bontjas’ te gaan zien. 

Bij het opgeven van mijn boekenlijst kon ik me zo gauw de titel van het boekje niet herinneren. Maar bontjas… ach, dat was toch Pelzmantel in het Duits? Prima, dat zou ‘m worden. Een paar dagen later moest ik even bij de docent komen: laat meneer Hauptmann nou nooit een boekje Der Pelzmantel geschreven hebben… Wel kende hij Der Biberpelz, die onlangs ook in het Arnhemse theater was vertoond. Ging deze taalfanaat even door het ijs… 

Met een glimlach over deze herinnering luisterde ik naar de Zwitserse pastor Ben. Net op dat moment sprak hij over de rijkdom van de Bijbel - Gods woord, scherp en op maat voor ieder mens, iedere dag. Hoe gaaf iemand anders’ openbaring ook kan zijn: niets evenaart je eigen ontdekking in het Woord: yes, dit is waar, dit is voor mij! 

Met Gods Geest verbonden aan onze geest, levend in ons, zijn we in staat Zijn woord te begrijpen en toe te passen in ons dagelijks leven. Niet afhankelijk van de film of het theaterstuk, maar vers uit het Boek, iedere dag nieuw!


Mooie dag!