Je hebt het misschien niet door, maar je wordt voortdurend gestalkt. Er is iemand die steeds achter je aanzit en om je aandacht vraagt. Hij doet zijn best om op je te lijken, maar als je goed kijkt, lijkt hij nergens naar. Niettemin is hij bijzonder geraffineerd en weet hij op een of andere manier toch steeds weer in beeld te komen.

Wie is die gek? Het is je ego, ook wel ‘je oude mens’ genoemd. Je ego lijkt op een kat met negen levens. Steeds als je denkt dat je ‘m hebt uitgeschakeld, verrijst hij uit de as. Alsof er niets gebeurd is, doet hij zijn oude trucjes. En omdat die behalve irritant toch ook reuze-interessant zijn, voel je je telkens toch weer tot hem aangetrokken.

Je ego is de persoon die jij bent als je je niet bewust bent van Gods liefde. De ene keer vertelt hij je dat je geweldig bent en de ander een sukkel. Een ogenblik later maakt hij een draai van 180 graden. Dan is de ander juist perfect en ben jij de loser. En zo probeert je ego continu in het centrum van je aandacht te blijven en jouw denken en handelen te controleren.

Zonder te stalken, maar verleidelijk en teder, vraagt ook Jezus om jouw aandacht. Anders dan je ego is Hij niet met Zichzelf bezig. Hij is alleen maar vol van de liefde van de Vader en wil jou daarin laten delen. Als je redeneringen staken, ontmoet je Hem in je hart, waar Hij woont en waar je Zijn genade en veranderende kracht ervaart.

Je maakt je ego monddood door te mediteren op de liefde van God, de sleutel tot je hart. Je kiest dan voor het leven en ervaart de werkelijkheid van de woorden van Paulus (Galaten 2:19+20): ‘Met Christus ben ik gekruisigd: mijn ego leeft niet meer, maar Christus leeft in mij!’

Mediteer vandaag op:
Christus leeft in mij! Ik mag naar Hem luisteren en me door Zijn liefde laten leiden.