De laatste dagen van 2015 lees je in de Everyday waardevolle lessen van het afgelopen jaar geschreven door de voorgangers van Jong en Vrij. Vandaag: pastor Paul van Laar.

In het afgelopen jaar stonden in mijn leercurve hemelse patronen centraal. Hoe briljant heeft onze hemelse Vader onze redding (en alles wat daarbij hoort hier op aarde) bedacht! 

We leerden wandelen volgens deze hemelse patronen toen we in 2015 op reis waren. Wanneer je als gemeente “buiten de deur” beweegt in missies of bijvoorbeeld op reis naar Israël, laat God nog duidelijker zien waarom Hij zaken als leiderschap en bedieningen bedacht heeft. Het is geweldig te ontdekken, dat je - zoals Paulus in Efeze uitlegt - jezelf als het ware een plezier doet, door in deze structuur te wandelen. Daarmee vertrouw je je niet toe aan aards leiderschap perse - maar aan Degene die deze leiders en bedienaars heeft aangesteld voor de gemeente. Vader heeft een doel met deze “herders” (Jeremia 23:3) - geen angst meer, geen gemis! Deze patronen zijn anders dan die van de wereld, ja: dat is nou hemels.

Dat brengt me ook bij het patroon dat God vandaag laat zien, onder meer in onze samenkomsten: het geschenk van Zijn redding kwam als klein kwetsbaar baby'tje op aarde. Zijn komst zette alles op de kop; niet meer wij-moeten, maar Hij-zal, niet meer meer-van-mij, maar alles-van-Hem. 

Die liefdesdaad kan alleen maar beantwoord worden met diep respect, eerbied, bewondering. Weer zo’n niet-aards patroon dat we dit jaar iets meer leerden begrijpen. Ik ben er stil van en buig daarom (met Paulus, Efeze 3:14 ev) mijn knieën voor de Vader. De uitkomst daarvan? Dat door het geloof Christus kan gaan wonen in je hart, en je geworteld en gegrondvest blijft in de liefde.

De God van hemel en aarde komt wonen in jouw hart en jij blijft in Zijn liefde… wow! Komt, laten wij aanbidden!

P.S. Vanochtend zijn er kerstdiensten in Almelo, Amersfoort, Den Haag en Sliedrecht. Je bent daar van harte welkom voor een hemelse kerstdienst. Kijk voor meer info op jongenvrij.nl/kerst.