Veel goede voornemens zijn binnen drie dagen gesneuveld. Toch zijn er voornemens waar God achter staat. Dat betekent dat Hij Zijn kracht er aan verleent. Dan leidt een goed voornemen tot een (ver)ander(d) leven!

Wij kennen best veel geloofsprincipes. Alleen gaan we ze vaak pas toepassen als we in een crisis zitten. Dan ontdekken we dat ‘het niet werkt’. Resultaat: beetje verwarring. Herkenbaar? Als er bijvoorbeeld een grote zorg in mijn leven ontstaat, dan probeer ik die op de Heer te werpen:

1 Petrus 5:7 Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.

Dan meen ik dat te doen maar vijf seconden later ontdek ik dat die zorg weer op mijn nek zit. Ik voel mij al weer bedrukt vanwege het schrikbeeld in mijn gedachten, hoe het verkeerd af kan lopen. Werp ik niet goed? Andere vertaling dan maar:

1 Petrus 5:7U mag al uw zorgen op hem afwentelen, want u ligt hem na aan het hart.

Okay, ik probeer de zorg bowlend bij de Heer te krijgen. Maar helaas. Rolt net zo hard weer terug. En dan gaf ik het meestal maar op.

Het geheim zit hier in het woordje ‘al’. Al uw zorgen. Zorgen pas afschuiven als ik een grote zorg heb, werkt meestal niet. Deze tekst is er voor elke zorg, elk moment, elke dag. En als ik dát nu beoefen, dan merk ik dat het bij de grote zorgen een stuk beter werkt. 

Als wij ons nu eens dit voornemen: wij willen ons geloof minder theoretisch laten zijn en meer praktisch toepassen, juist ook op de momenten dat wij denken dat het niet echt nodig is. En we vragen God ons hier bij elke gelegenheid aan te herinneren….

Tot morgen!

P.S. Tip: Wacht niet tot de jaarwisseling met al je zorgen te werpen.