Het moet een bijzonder schouwspel geweest zijn: de vaders die met hun kinderen samen een lam of een bokje uitzochten. De buren die met elkaar overlegden over het tuinhek heen: “Hebben jullie al een bokje? Hebben jullie wel genoeg? Hoe ziet die van jullie eruit?” De beestjes die enkele dagen in huis bleven, af en toe een aai over hun kopjes kregen van de spelende kinderen. 

Het dier dat in de avondschemer, net als alle soortgenootjes, geslacht werd en volledig geroosterd… kop, ingewanden en poten. Niets mocht ongaar blijven. 

Het volk Israël in Egypte kreeg voor hun uittocht deze bijzondere instructie. Zie je in dit beeld onze Heer Jezus, die als smetteloos lam door de priesters gekeurd werd? Zie je Hem, die voor ons het volledige offer bracht? 

De beelden van kop, ingewanden en poten spreken van Jezus’ perfecte offer. Ons mis-denken? Door Hem gedragen, zodat het nu vernieuwd kan worden. 

Voor sommige volken bevindt het gevoel zich in de buik. Soms spreken wij ook over buikgevoel… Wel, wat daar ooit mis kon en kan gaan - gedragen door Jezus, zodat we nu in Hem onze stabiliteit vinden. 

Onze handel en wandel - zo vaak ‘van ’t padje af’ - voor altijd bevrijd van oordeel en straf. 

Voor wie gisteravond de doordeweekse samenkomst heeft bijgewoond, komt de quote “eet het geslachte kalf in zijn geheel” niet onverwacht. In de omarming van deze oneliner zetten we wel de eerste stappen in nederigheid (jep, alweer dat woord). 

Door het offer van Jezus volledig te accepteren, voegen we ons naar wat Hij voor ons heeft gedaan. We staan Hem toe dat Hij ons leven, onze houding, onze handel en wandel verandert. We kijken naar Hem en worden naar Zijn beeld veranderd. 

Niks zwaar: een feest om te beleven!