We gaan even verder waar we gisteren gebleven zijn. Gewoon, omdat het verhaal van de val van de mens zó te maken heeft met het Kerstfeest dat we deze dagen vieren. 

Waar de mens het volledig af liet weten, de eerste man, Adam zweeg toen het er écht op aan kwam, beloofde God een oplossing voor het enorme probleem dat was ontstaan. Terwijl de mens zich nog uitput in excuses (“zij heeft ’t gedaan - nee, hij!”) pakt God de veroorzaker van het probleem aan en vervloekt die. 

Vers 15 van Genesis 3 is wat onhandig vertaald in onze nieuwe Bijbels. Letterlijk staat daar: Het zaad van de vrouw zal jou de kop vermorzelen. Voor wie een klein beetje heeft opgelet bij biologie, klinkt dat gek. Wie de boodschap van Kerst hoort, begrijpt ineens dat hier gesproken wordt over de komst van Jezus: het ‘zaad’ (zonder menselijke bevruchting) brengt een Redder voort. 

In Jesaja 7:14 lezen we: Daarom zal de Heer zelf u een teken geven: de jonge vrouw is zwanger, zij zal spoedig een zoon baren en hem Immanuël noemen. Met die woorden van de profeet bevestigt God nog eens: Hij wordt op bovennatuurlijke wijze geboren - zodat jij weet: dit moet van God zijn. 

De redding die Hij komt brengen, is in Zijn naam: Immanuël, God met ons. De scheiding die was ontstaan door wat Adam deed, wordt door Jezus teniet gedaan. Niet voor niets wordt Hij de tweede Adam genoemd. 

Ben je ook zo blij dat jouw tweede Adam nooit zwijgt? Door Zijn Geest laat Hij jou ieder moment weten: je bent rechtvaardig, er is niets meer dat jou van Vader kan scheiden. God wil bij de mensen wonen, dat is de boodschap van kerst. ‘Samenwonen’ met Hem, in perfecte eenheid, dat is onze realiteit! 

Mooie dag!