In de tijd dat Jezus hier op aarde leefde, bracht Hij graag tijd door met mensen. Niet alleen met zijn leerlingen en de groep volgelingen die Hij om zich heen had verzameld. Hij zat (pardon: lag) ook regelmatig te eten met - voor de ogen van de wereld - minder verkieslijk volk. 

Zo lezen we dat Hij een belastingambtenaar roept. “Toch niks mis mee, nette ambtenaar”, zou je misschien denken. Bedenk even, dat deze meneer Matteüs een vertegenwoordiger was van de bezettende macht. Hij zamelde het geld in voor de Romeinen. Dat maakte hem een behoorlijke drop-out voor de Joden van die tijd. 

Nu wordt deze ‘taxman’ later de schrijver van het evangelie dat zijn naam draagt. Van alle evangelisten is uitgerekend hij degene die Jezus aan de Joden laat zien als de Koning. Gevalletje herstel, vind je niet? 

Wanneer Matteüs door Jezus geroepen is (een simpel “Follow Me” was voldoende), organiseert hij een feestje. Jezus ligt wederom aan - met collega-belastingjongens en andere zondaars. Dat valt op: zeker bij de reli-politie van die tijd. “Hoe kan het dat jullie rabbi zó close is met zondaars?”, vragen ze de discipelen. 

Jezus hoorde dat, staat er in Matteüs 9. Fijn is dat: wanneer er religieuze wetten tegen jou worden aangehouden, luistert Hij mee. Hij antwoordt: “Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel.” 

Jezus maakt in één zin duidelijk waar Hem volgen over gaat: je kwalificeert buitengewoon, wanneer je NIET gekwalificeerd bent. Hij laat zien dat je moeizaam geholpen kunt worden, wanneer je ervan overtuigd bent jezelf te kunnen helpen. Word jij soms overweldigd door hoe-ontzettend-je-er-niks-van-bakt? Welkom bij Hem! Hij kan wat met jouw onkunde! Hij ziet ’t - wanneer jij het niet meer ziet zitten! Voor vandaag? Doe als Matteüs: Follow Him!

Mooie dag!