Everyday gaat op zondag regelmatig over onze samenkomsten. Vandaag hoop ik op ‘reformatie’ van soms, voor sommigen, suffe collecte momenten.

In New Creation Church (Singapore) kijken ze tijdens de dienst altijd verlangend uit naar ‘the offering’. Altijd een glorieus moment! Héél intiem met Jezus. Ik denk dat ik weet waarom.

Het woord ‘collecte’ betekent in Nederland inzameling voor een goed doel. Die omschrijving of beleving is in de kerk, zacht uitgedrukt, een gemiste kans! Het ‘collecte moment’ heeft geestelijk gezien een heel andere functie.

Jezus is Zelf aanwezig in de samenkomst in Zijn genade en glorie. Dat maakt dat een -gezond- hart daar op wil reageren. De collecte is zo bedoeld. Als een gelegenheid om te reageren. Je dankbaarheid uiten! Zoals Abrahams hart reageerde op Melchizedek. 

Het klopt dat de leiding van de kerk het geld ontvangt. Goed en Bijbels dat die het besteden aan verspreiding van de boodschap en het welzijn en de opbouw van de kerk (Zijn lichaam). Maar dat staat op het geefmoment niet centraal?

Wij geven vanwege en terug aan Jezus (ons geliefde Hoofd). Dan zijn we pas echt méér gezegend aan het geven. Dan is de collecte ook nooit een gewoonte, maar eredienst.

Omdat Cody en ik maandelijks via de bank geven, grijpen we de collecte aan om Jezus wekelijks als onze Voorziener en Beschermer in herinnering te brengen.

Eens in de zoveel tijd is er een bijzondere bestemming. Voor ‘noden of aankleding’ van het Lichaam? Halleluja! Maar niemand van ons is arm en naakt geworden? Gelukkig! ;-) Heerlijk om ook dan bovenal Jezus centraal te stellen en Hem te eren dat we kunnen geven?

‘The offering’ is nooit opofferen maar danken! Zo collecteren snel adopteren? :-)

Tot morgen!

Comment