Hoe langer ik hier rondloop, hoe meer ik begrijp dat dingen alleen door gebed in beweging komen.

Ze doen hier eigenlijk al jaren het zelfde. Elke zondag bij elkaar. 80-100 mensen. Gods genade wordt gepreekt. Maar in het zichtbare gebeurt er niet zoveel. Er lijkt weinig te veranderen. 

We weten natuurlijk wel dat God bezig is. Maar doordat het zichtbare zo gewoon is geworden, is er weinig verwachting dat er beweging en groei gaat komen. De boodschap belooft heerlijkheid tot heerlijkheid. Maar we zijn allemaal mensen. Als je maar lang genoeg weinig ziet, wordt of de boodschap hol of je hebt je verwachting begraven.

Dat eerste is hier niet het geval. Ze juichen bij de boodschap (letterlijk). Maar de verwachting van zichtbare beweging, verandering, groei en vermenigvuldiging is minimaal. Terwijl die verwachting nu juist het geloof bevat, waardoor het ook werkelijk in beweging komt.

Gebed is het middel, waardoor verwachting weer in lijn komt met de boodschap. Daarom gemeente Jong en Vrij: bedankt voor jullie meeleven en bidden!

Vanochtend preken. En vanmiddag ga ik het leiderschap proberen te inspireren voor de toekomst. Maar dat doe ik heel relaxed. Want alleen gebed kan het in werkelijkheid blijvend 'doen' in de harten.

Daarom dus bedankt! En ik ben zo dankbaar dat ik bij een gemeente hoor, waar ik deze 'backup' kan vragen en krijg.

Tot morgen!