Naar verluidt mogen filmpjes van ‘dingen die mis gaan’ op internet zich in grote populariteit verheugen. Gedurende enige tijd (lees: puber-tijd) was het kijken naar deze filmpjes ook populair in ons huis. 

Fails worden ze genoemd: dingen die fout gaan. Mensen die op één ski nog heel ver blijken te komen, kuilen die toch níet voor een ander gegraven zijn, dat soort dingen. Veel voorkomend zijn ook: de slagbomen. De boom die slechts gemaakt is om een parkeerplaats af te sluiten, blijkt nietsvermoedende passanten van boven ooghoogte op de kop te kunnen tikken. Waarschuwing voor alle kijkers: als een boom open gaat, gaat ie ook meestal weer dicht… opgepast dus. 

Een opvallend detail bij dit soort gebeurtenissen wordt vastgelegd juist door camera’s die het slachtoffer op zo’n moment niet ziet. Wat is namelijk dé reactie wanneer je onvermoed geraakt wordt door zo’n paal? De meeste slachtoffers blijken schielijk om zich heen te kijken - een beetje alsof ze willen vaststellen, dat niemand hun pijnlijke actie gezien heeft. 

Het blijkt echt een menselijk trekje wanneer ons iets onhandigs overkomst, wanneer we ‘betrapt’ zouden kunnen worden op een fail. Om ons heen kijken - niemand die het ziet? Dan: rug rechten en doorlopen alsof er niets aan de hand is. 

We lezen daarover zelfs in het verhaal van de Kanaänitische vrouw in Mattheus 15. Wanneer ze Jezus roept om hulp te vinden in haar leven, lijkt Jezus haar geen blik waardig te keuren. Op het moment (lees vers 27) dat ze blijk geeft te begrijpen wat haar plek is in het leven, kan Jezus haar helpen en eert haar zelfs voor haar geloof. 

Misschien zijn in jouw leven genoeg fails aan te wijzen. Geen zorg: wanneer jij open bent over wat er mis gaat, kan Jezus erbij. Vandaag nog. Hij wordt er blij van! 

Mooie dag!