Gisteren was ik in Amsterdam om een ziekenhuis in onze hoofdstad van advies te dienen. Net als veel anderen binnen Jong en Vrij doe ik ook werkzaamheden in de maatschappij. Sommigen van ons zijn ondernemer, anderen zijn in loondienst. Misschien geldt dat ook wel voor jou: op zondag in de gemeente, door de week in je baan of je bedrijf. 

Gaaf, want zo is de gemeente ‘buiten’ en kun jij, kunnen wij van invloed zijn in de maatschappij. De bijbel spreekt dan van ‘zout’ (dat smaak geeft) en ‘licht’ (dat schijnt waar het donker is) in de wereld.  

Wanneer jij als een nieuwe schepping in Christus (2 Korintiërs 5:21) ergens binnenkomt, begint het licht te schijnen. Wanneer jij je collega’s ontmoet, wordt ‘flauw’ ineens ‘smaakvol’. 

Wanneer Jezus’ licht in en door jou schijnt, moet het donker van de wereld wijken. Wanneer het zout van Jezus smaak geeft, verdwijnt iedere smakeloosheid. Jij bent gemaakt om van invloed te zijn. Jij draagt echt bij aan de kwaliteit van de wereld om je heen. 

De Engelse vertaling van de bijbel spreekt over ons als ambassadeurs van Christus, die de mensen om zich heen toeroepen: laat je in Christus met God verzoenen (naar 2 Korintiërs 5:20 KJV). Een ambassadeur - die is invloedrijk! 

Dat is ook bestemming: van toekomstbepalende invloed zijn in het leven van andere mensen. Zonder dat je daarvoor speciale inspanningen levert: je bent een nieuwe schepping. Niet meer ‘ik leef’, maar Jezus die leeft in mij (Galaten 2:20). Hij doet het in en door jou. 

God hield zó veel van de wereld, dat Hij Jezus stuurde. Hij houdt zó veel van de wereld, van jouw collega’s, van jouw buren, van je vrienden, dat Hij jou van grote invloed heeft gemaakt! 

Binnen of buiten? Vandaag wordt een mooie dag!