Vandaag begint de conferentie in Budapest. Het team komt met verschillende vluchten en met auto’s naar Hongarije. Robert was de eerste die gistermorgen landde. Zo hadden we even tijd om samen door de stad te wandelen. 

We liepen samen door de straten van wat wel genoemd wordt ‘de oude Joodse wijk’. We zagen de drie synagogen, die op korte afstand van elkaar staan, we volgden in onze wandeling het spoor van de muren van het Joodse ghetto. 

De geschiedenis van deze buurt is bijna niet voor te stellen. In de relatief korte tijd van de bezetting van Budapest door de nazi’s tot de intocht van de sovjets (tussen maart 1944 en januari 1954) werd een ghetto gevormd. In dit ghetto vonden tussen november en januari - dus in minder dan drie maanden tijd - meer dan 130.000 mensen de dood. 

De communistische bezetting van Hongarije in de tweede helft van de 20e eeuw heeft diepe sporen getrokken in het leven van veel mensen. De jaren daarvoor echter, waarin veel Hongaren actief hebben bijgedragen aan de vervolging van de Joden, zijn geestelijk van minstens zo grote betekenis. 

Op een steenworp van deze wijk heeft Grace Home Church haar deuren geopend. De komende dagen klinkt daar de boodschap van Genade helder en duidelijk. Er staat een gemeente op in Hongarije, een nieuwe generatie, die het Hongaarse volk gaat laten zien, dat de God van Abraham, Izaak en Jacob hen gezegend heeft met een nieuw leven, vrij van het juk van de wet. Die moedig wijst op de redder voor Jood en heiden, Jezus de Messias. 

We kijken er naar uit. De rest van het team druppelt binnen. Bid je mee voor open deuren, doorbraken en veel, heel veel licht in de harten van de mensen die naar de conferentie komen? 

Mooie dag!