De afgelopen dagen sprak ik met enkele pastors ‘over de grens’. In Polen kwamen voorgangers bij elkaar om te bespreken hoe het evangelie van genade het beste bekend gemaakt kan worden in alle regio’s van het uitgestrekte land. 

In Albanië vierde Grace Life Church haar verjaardag. Het dubbele aantal bezoekers, twee mensen die voor Jezus kozen, een doopdienst met twee spontane dopelingen… mooie verjaardagscadeautjes. 

Gisteren sprak ik met enkele leiders van de gemeente in Budapest, die hun kringwerk nog steviger gaan organiseren om voorbereid te zijn op grotere groei van de gemeente. 

Deze voorgangers en leiders maakten ooit de keuze hun leven toe te wijden aan de verkondiging van het evangelie van genade. Stuk voor stuk zullen ze direct zeggen: ‘Dat was en is allemaal uit genade!’ en dat is waar. 

Het leuke is dat wanneer Vader ons de genade geeft iets nieuws te beginnen, Hij ons ook de vrije keuze geeft om dit aan te pakken of te laten rusten. Wanneer Jezus aan de oever van het meer komt en Petrus vraagt zijn boot ter beschikking te stellen, vertelt Lucas 2:5, dat er twee boten lagen. Jezus kiest de ene - en Petrus zegt niet: “Doe maar die van m’n collega, ik ben een beetje moe van de nacht…” Hij gaat in op Jezus’ uitnodiging en wordt meegenomen in het avontuur dat de toekomst van de wereld zou veranderen. 

Een Zuid-Afrikaans echtpaar zei ‘ja’ en vertrok naar Albanië. Een voorganger hoorde pastor Marcel spreken en zei ‘ja’ tegen zijn roeping voor het Hongaarse volk. Een lid van onze gemeente reisde naar zijn vrienden in Polen en deelde het evangelie van genade. Na heel wat nachten discussie zei de Poolse vriend ‘ja’ - en genade brak door. 

Genade - om een bootje, een auto, een bediening aan Jezus te geven. Genade, in overvloed!