Everyday.jpg

Deze week beleefde ik een avond met een prachtige zonsondergang, omlijst door bloeiende hortensia’s. Wie actief is op Facebook, kan het bijna niet zijn ontgaan: mijn gezelschap in deze inspirerende setting was mijn vriend pastor Cees. 

Mijn vriend wordt wel de ‘pastor van het hart’ genoemd, dus we kwamen snel op het niveau van harten delen. Vriendschap wordt leuker, wanneer je beiden uit genade leeft. Immers: alle schone schijn, alle maskers mogen eraf. Jij en ik: we hebben allebei zó Jezus nodig! 

Mijn vriend triggerde me met zijn blijdschap. Nu herken ik dat wel (ook ik ben een onverbeterlijk blijhoofd), maar hij vertelde zijn reden voor blijdschap erbij. Kijk, dat inspireert. “Ik las laatst,” zei Cees, “dat God de meest blije persoon in het universum is.” Wanneer je die uitspraak op je in laat werken, kan deze wat schuren tegen je religieuze besef van heiligheid. 

Geen misverstand: God is heilig. Maar, ook hierover geen misverstand: God is blij. Dat staat zelfs in de bijbel. In 1 Timoteus 1:11 in de nieuwe vertaling staat zo mooi …het evangelie dat mij is toevertrouwd, het evangelie over de majesteit van de gelukzalige God. Nu doet ‘gelukzalig’ ons misschien niet direct aan blijdschap denken, maar dat is wel precies wat het Griekse makarios bedoelt over te brengen: supergezegend, superblij

God is blij om God te zijn. Hij geniet van wat Zijn Zoon Jezus heeft gedaan om Zijn grote gezin weer bij Hem aan tafel te brengen. Hij wordt er blij van, wanneer Hij ons overlaadt met goede dingen (lees bijvoorbeeld maar in Jeremia 32:41). 

God is blij. Het evangelie is een blijde boodschap. Het gaat over een blijde toekomst. Het gaat over mensen die ontvangen van die blijdschap. Onverbeterlijke blijhoofden. Niet beheerst door hun omstandigheden, zelfs niet wanneer niet-zo-blije dingen lijken huis te houden in het leven. Blij, omdat blijdschap de grondtoon van hun Vader is. Hij is blij. Blij met jou. 

Mooie dag!