Mijn talenten voor de exacte vakken had ik al eerder met je gedeeld. Voor wie die bekentenis gemist heeft: ‘afwezig’ is de korte samenvatting. Er was één vak in die hoek dat wel mijn belangstelling had: biologie. In mijn verdere carrière heb ik daar nog best plezier van gehad. 

Vanavond hoorde ik mezelf ineens biologie uitleggen aan tafel. Virussen en bacteriën lijken het een beetje gemunt te hebben op een paar leden van ons gezin. Dat bracht ons bij het bijzondereverdedigingsmechanisme waarmee het menselijk lichaam is uitgerust. “Wow,” was de reactie van één van de kinderen: “onthoudt je lichaam dan voor welke virussen het immuun is geworden?” Ja, daarvoor maakt het gebruik van speciale geheugencellen die ervoor zorgen dat bij nieuw contact met eenzelfde ziekteverwekker, een supersnelle tegenaanval mogelijk is.

Opnieuw ben ik onder de indruk van zoveel moois.  Mijn gedachten gaan nog even verder. De verschillende afweersystemen in ons lichaam werken samen om die verdediging optimaal uit te voeren. Boft een orgaan even - wanneer dat bij jouw lichaam hoort. 

Dat alle cellen van jouw lichaam bovendien specifieke informatie in hun genen dragen, is je vast bekend. Eigenlijk draagt ieder van de 100.000 miljard cellen in jouw lijf jouw ‘pasfoto’. Belangrijk: zo zijn ze écht onderling verbonden, kunnen ze reageren op onverwachte gebeurtenissen en profiteren ze allemaal van gezonde voedingsstoffen en zuurstof. 

Ineens begrijp ik ook beter, waarom de kerk van Jezus vergeleken wordt met een lichaam. Alle onderdelen beschikken over hetzelfde, hemelse DNA. Voedsel en zuurstof bereiken zelfs de meest afgelegen delen van het lichaam. Neus of kleine teen? Allemaal onderdeel van dat grote Lichaam! Gaaf: in jou is alles beschikbaar dat jou tot uniek deel van dat Lichaam maakt! 

Handig om ook aangesloten te zijn op de stroom van voeding van ons lichaam, de gemeente! Help jouw cellen met de preken van ps. Marcel en ps. Andrew in het startscherm van de church-app of via deze link: https://vimeo.com/195577247