Everyday.jpg

Mijn lieve Annemarie nam mij mee voor een avond uit, een concert zelfs. In deze tijd van het jaar mag dat een Kerst-klassieker zijn. 

Het werd het Kerst-oratorium van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door een meer dan gemiddeld koor met uitstekende solisten en een ensemble dat zich bijna kon meten met een symfonie-orkest. 

Bach schreef dit oratorium voor de kerst van het jaar 1734. Voor zes feestdagen (toen hadden ze bijvoorbeeld nog drie kerstdagen en ook het feest van de besnijdenis van Jezus telde mee…) schreef hij zes cantates. Voor de kerkdiensten op alle dagen een complete cantate, uitgevoerd in twee kerken in Leipzig. 

Ook vandaag nog kennen we enkele composities uit dit meesterwerk van Bach, die vrolijk materiaal van andere componisten integreerde. Kerst-klassiekers als Hoe zal ik U ontvangen en Ik kniel bij Uwe kribbe neer vind je terug in de zes delen van het (meer dan avondvullende) muziekstuk. 

Opnieuw was ik onder de indruk - en niet alleen van de muzikale kwaliteit van de uitvoering. 283 jaar geleden schreef Bach onder meer de volgende strofen: 

Kom nu maar op, trotse vijanden
Wat voor schrik kunnen jullie mij aanjagen?
Mijn Schat, mijn Steun is bij mij
Hoe grimmig je ook lijkt en
mij dreigt geheel te vellen
Zie! Mijn Heiland woont in mij!
Hoe zou de hel ons nog bedreigen,
Wat zouden de wereld en zonde nog doen
Nu wij in Jezus handen rusten? 

Bach toont zich met deze woorden in sync met onze belijdenis, zoveel jaren later. Jezus’ komst op aarde betekende redding in alle opzichten. Vijanden? Ze vluchten alle kanten uit, omdat de Heer van de hemelse machten met jou is (Deuteronomium 28:7)! Lijken je missers uit het verleden je aan te klagen? Is het alsof de wereld je in je gezicht uitlacht? Jij bent voor eeuwig veilig in Zijn hand. Niemand kan jou daaruit roven (Johannes 10:28)!

Mooie dag! 

Geen link naar zes uur muziek van Bach, maar de hartelijke aanrader om deze boodschap in taal van nu te beluisteren: ga via ‘preken’ in deze app naar ‘Amersfoort’ en kies voor 10 december: 'Leun op Mij'