In het dorp waar ik opgroeide, bevond zich een ouderwetse snackbar: Kruut in sappig dialect. Ik kende het pand niet anders dan met lange rijen voor de ingang: de snacks waren wereldberoemd - althans in heel Gelderland. Heel bijdetijd beschikte Kruut over een automatiek: een brede wand waarin vrolijk lichtgevende luikjes waren aangebracht, die na inwerpen van een muntstuk geopend konden worden. Achter het glas schitterden kroketten, bamiballen en nasischijven (of was het andersom?!?). 

Als klein jongetje keek ik met ontzag naar de rijen snacks, uitgestald in warm kunstlicht. Een enkele keer had ik genoeg dubbeltjes bij elkaar gespaard om zelf een hele gulden in de automaat te gooien. Groot was mijn schrik op een dag, toen ik het luikje voor de kroket opende - en een hand áchter het vakje de kroket (inmiddels waarschijnlijk afgekoeld, dus afgekeurd), door een andere verving. Met kinderlijke naïviteit was ik ervan uitgegaan, dat de snacks automatisch ‘ontstonden’ in de automaat. 

Pas veel later ontdekte ik dat achter de luikjesmuur in een grote keuken de eigenaar en zijn keukenbrigade gepassioneerd werkten aan alle zelfgemaakte heerlijkheden. Aan deze ontdekking moest ik denken toen ik pastor Marcel hoorde zeggen: “God is geen apparaat”. Kan het zijn, dat ik soms mijn bijdrage (een gebed, m’n opgepoetste geloof) in de automaat heb gegooid en verwachtte de snack (een oplossing voor mijn situatie) eruit te pakken? 

Wat een ontdekking: God is een gepassioneerd Vader die niet een instant oplossing voor mijn snelle trek wil bieden, maar Zelf in iedere situatie van mijn leven wil zijn - met al Zijn eigenschappen! Zijn tederheid, Zijn lieflijkheid, Zijn aandacht en zorg: zóveel beter dan een pakketje oplossingen voor de situaties die ik als probleem heb bedacht! 

Doe je mee? Blijven we niet staan voor de wand met luikjes, maar kijken Vader zélf in de ogen! 

Nog eens terugluisteren, de preek ‘Kom je kijken’ in de serie ‘Unstoppable’? Klik op ‘Unstoppable in het startscherm van deze app of ga naar vimeo: https://vimeo.com/204787833