imageVanavond is Bijbelstudie-avond. Doordeweekse samenkomst. En sinds ik terug ben uit Singapore kijkt iedereen me hongerig aan. We hebben er zin in, Pastor! Het is altijd zo onwijs goed als je terugkomt uit Singapore! Het is ook nog eens de eerste van het seizoen. Het aroma van enthousiasme en grote verwachting komen me tegemoet.

Dit kan voelen als demand (eis), zoals de wet van ons eist. Dan lukt het juist niet. Je wordt zenuwachtig. Je voelt druk. Er flitst door je heen: ik kan die verwachting nooit voor iedereen waarmaken?! Er zullen er vast zijn die teleurgesteld gaan worden. Daar zijn die mensen te kostbaar voor! Kan niet iemand anders die Bijbelstudie doen? Dan zijn ze tenminste dáár in teleurgesteld en niet in mij (nee, ik heb geen hekel aan onze pastors, ik zit even onder de wet).

Of je reageert in overmoed. Tuurlijk. Appeltje eitje. Dit kan ik. Vaker gedaan. Ik heb een steengoeie verhaallijn en zelfs de teksten al! Dan was ik na afloop vaak zelf wat teleurgesteld.

Er is nog een andere optie. Ik vertrouw op de Heer. Niet op wat eerder was. Niet op het geloof wat jullie in me hebben, hoewel dat helpt. Niet op het bezoek aan Singapore. Heer, U moet hierbij helpen. U voorziet. Ik kan het niet. U moet dit in mij en door mij doen.

Die prestatie druk kan trouwens op allerlei gebieden onstaan. Maar deze oplossing werkt ook overal!

Ik hoop voor jullie alleen dat het dit keer ook werkt met de Bijbelstudie. Het is voor mij nu namelijk nog dinsdag. Ik kan er nog tussenuit knijpen met de spaarpot van de gemeente. Naar een warm eiland in zee! Of zou het nóg meer geloof kosten om op Texel weken achter elkaar warm weer te hebben?

Vanavond gaan jullie het zien. En anders: tot morgen.

Comment