Everyday.jpg

Deze week hadden we een mooi gesprek met een paar jongeren. Beiden staan ze voor een ‘wat nu?’ in hun leven. Opleiding starten? Werk afbreken of juist doorgaan? Bij een pizzaatje vlogen de argumenten over tafel: maar straks zit ik weer vier jaar op school! Maar ik heb mijn opleiding niet afgemaakt, dus mijn kansen zijn nul!

Wanneer je denkt dat alle omstandigheden tegen je pleiten, jouw kansen bij voorbaat nul zijn, is het behulpzaam om het verhaal van Abraham te lezen. Waarom Abraham? Omdat hij, net als wij, op basis van zijn geloof door God rechtvaardig verklaard werd. Zonder dat hij daarvoor kwalificeerde op basis van zijn daden, ging God vertrouwelijk met hem om en liet Abraham Zijn liefde en genade zien. 

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Abraham met zijn neefje Lot. Lot was iemand die ging voor wat je kon zien, de tastbare zaken. Abraham geeft hem in Genesis 13 de keuze: jij mag ’t zeggen, waar wil jij je kuddes weiden? Dan ga ik de andere kant op. Abraham lijkt hier blind te vertrouwen op Gods goedheid - zelfs wanneer zijn neef (natuurlijk!) voor de meest groene vallei kiest. 

Met Lot loopt het niet goed af. Hij raakt verstrikt in het leven in Sodom, een stad waar de zonde hoogtij viert. Uiteindelijk lezen we (Genesis 18 en 19) het verhaal van de verwoesting van de stad, waarbij Lot en zijn dochters door God gered worden. 

Abraham was rechtvaardig voor God. Lot evenzo (lees 2 Petrus 2:7). Wat was nu het meest kenmerkende verschil tussen Lot en Abraham? Abraham wist dat hij rechtvaardig was en leefde daaruit. Lot was rechtvaardig, maar leefde bij wat zijn ogen konden zien, zijn handen konden vastpakken. 

Wanneer je voor spannende keuzes staat, zelfs de omstandigheden niet optimaal lijken, bedenk dan dit: ik ben Gods kind, rechtvaardig verklaard door wat Jezus voor mij gedaan heeft. Wat deze situatie (opleiding, baan, bankrekening, noem maar op…) ook zegt: Zijn liefde is met mij, Zijn gunst is vóór mij!

Het is een mooie dag!