Zwitserland is ontzettend mooi. Het prachtige weer, wat jullie gelukkig ook hadden, maakte de Rheinfall extra mooi. Dit is de grootste waterval van Europa, bij Shaffhausen. En in de Rijn dus, onze rechtstreekse verbinding met Zwitserland. ;-)

Over verbinding gesproken, ik wist niet dat Zwitserland zo'n groot Italiaans sprekend gedeelte heeft. Hier vandaan is dus ook invloed op Italië mogelijk. De invloed op Duitsland is er al. Dit weekend zijn er negentien Duitstalige pastors, waarvan een flink deel uit Duitsland zelf. 

Wat ik meestal binnen de christelijke wereld heb gehoord, is de negatieve rol die verenigd Europa zal hebben in de eindtijd. Met name ook ten opzichte van Israël. Dat vind je terug in de profetische gedeelten van de Bijbel. Maar God ziet natuurlijk ook iets anders in Europa! Als er een negatieve rol is, is er meestal juist in potentie een positieve rol, die de duivel probeert te verhullen.

De Geest dirigeerde Paulus als eerste naar Europa. Zoveel jaar later kwam de eerste reformatie ook uit Europa. Wat zou God nu zien als Hij naar Europa en haar specifieke landen kijkt?

 Zwitserland raakt twee landen die in de oorlog een uiterst negatieve rol speelde. Maar er is al een profeet geweest, die de tweede reformatie over Europa profeteerde. Aansluitend stamelde hij verbaasd: "Ik zie Duitsland en Italië een hoofdrol spelen." 

Is het niet typisch God om het minst geschikte te nemen of datgene met de meest mankementen of het meest waardeloze verleden? Dat geldt trouwens ook voor jou en mij persoonlijk. Ons falen en onze tekortkomingen, zijn in genade juist onze kwalificatie. De wereld op z'n kop. Grace revolution. :-) 

Nederland doet ook mee. Ik hoop dat wij als genadekerk een positieve rol voor Israel mogen en kunnen spelen.

Tot morgen!