MEDITEREN OP GODS LIEFDE

Op weg naar Pinksteren mediteren we veertig dagen op Gods liefde.
We verlangen er naar om Hem dieper in ons hart te ervaren.
De Bijbel laat ons zien dat Zijn volmaakte liefde onze angsten wegneemt.
Ook jij mag dat persoonlijk ervaren en groeien in intimiteit met je hemelse Vader.
Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt: je bent van harte uitgenodigd om mee te doen.

‘De liefde laat geen ruimte voor angst, volmaakte liefde drijft angst uit.’ (1 Johannes 4:18)

 

HOE WERKT HET?

Vanaf vandaag vind je hier iedere dag een overdenking en een bijbeltekst. Die vormen het startpunt voor jouw dagelijkse moment met God. Zoek een rustig moment en een stille plek om Gods woorden op je in te laten werken.

LEES HIER DE INSPIRATIE VOOR VANDAAG 

Wil je wat meer tijd vrijmaken en er helemaal voor gaan? Gun jezelf dan ons unieke meditatiepakket. Aan de hand daarvan kun je in 30-45 minuten per dag een unieke reis maken, waarop je de liefde van Jezus levensveranderend zult ontdekken.

EERST MEER WETEN OVER MEDITEREN? KIJK ONDERAAN!

 

MEDITATIEPAKKET

Vier jaar geleden was David Youngren te gast in onze gemeente. Sindsdien maken we dankbaar gebruik van zijn meditatiepakket. Dit bestaat onder meer uit 40 dagelijkse lessen (audio, 5-10 minuten per fragment) en uit enkele bestanden die je helpen om op deze lessen te mediteren. Nu in onze webshop met extra korting te verkrijgen.

 

DAT HET ZÓ KRACHTIG ZOU ZIJN...

 
get1.jpg

Loïs

Het is nu ruim drie jaar geleden dat ik bewust begon met mediteren, tot die tijd was ik me er nooit zo van bewust geweest hoe de Heilige Geest ook daar doorheen kon werken. Net zo eenvoudig als dat het ingenieus is. 

Zolang ik me kan herinneren heb ik altijd last van nachtmerries gehad, door trauma's in m'n kindertijd. Later heb ik daar hulp voor gehad en hoewel ik daar veel aan gehad heb, bleef ik last van nachtmerries houden. Dat was elke nacht wel het geval en ik had me er al zo'n beetje bij neergelegd dat daar niets aan te doen was. 

Tot ik over de meditatieserie van David Youngren hoorde; het was alsof er van binnen iets klikte. Om kort te zijn: Ik ben er vol in gedoken en na de eerste dag verminderde de heftigheid van de nachtmerries al, na krap een week waren ze verdwenen en kwamen ze niet meer terug. 

Als ik achterom kijk, is dit wel een van de dingen die de grootste veranderingen in mijn leven hebben gebracht.

get2.jpg

Marieke

Toen de meditatiecursus van David Youngren voor het eerst in de gemeente werd aangeboden, dacht ik: ‘Huh? Mediteren? Nu ook al in de kerk?

Na enige tijd ben ik toch gestart met de cursus. Door in alle rust te luisteren werd ik me ervan bewust dat ik met mijn hoofd wel wist dat God van me ‘hield’. Maar er was altijd zo’n stemmetje op mijn schouder dat zei: ‘Ja, die beloftes zijn er wel, maar... niet voor jou!’

Ik werd me ervan bewust dat door de afwijzing die ik heb meegemaakt als kind, ik negatief geprogrammeerd was. Ik zag in dat deze leugen mijn leven beheerste en mijn groei in de weg stond. Op een gegeven moment ben ik letterlijk gaan staan en heb ik hardop uitgesproken dat mijn (negatieve) verleden niet langer mijn toekomst zou bepalen. En als het nodig was deed ik het opnieuw. Dat heeft veel in mijn leven veranderd. Ik ben gegroeid in mijn geloof en in mijn vertrouwen. Ik verheug me op deze ‘40 dagen’, want: Er kan altijd meer bij!

 
 
 
iphone-klein.png

Elke dag een bemoediging

Deze 40 dagen doen we samen. In de Jong en Vrij app vind je daarom iedere dag een handige 'Everyday' om je hierbij te helpen.

 
 

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is mediteren?

Mediteren is een woord dat bij westerlingen nogal ‘oosters’ klinkt. Je komt in veel religies dan ook allerlei vormen van meditatie tegen. Toch is mediteren een voluit Bijbels begrip, bedoeld als hulpmiddel om je hart en je gedachten op God te richten.

Omdat het woord ‘mediteren’ in Nederlandse bijbelvertalingen niet voorkomt, is het voor ons misschien even wennen. Voor Engelssprekenden is dat alweer anders. In Engelse bijbels komt het woord ‘meditate’ wél geregeld terug. Bij ons zijn daar woorden als bezinnen, verdiepen of overpeinzen gebruikt.

Wanneer we de oorspronkelijke betekenis van het Hebreeuwse woord ‘hâgâ’ bekijken, dan blijkt ‘mediteren’ wel degelijk de sterkste vertaling te zijn. In de uitleg rond dit veelkleurige woord worden daarnaast verbanden gelegd met overpeinzen, jezelf iets inbeelden, mompelen en (uit)spreken.

In de Joodse traditie is het niet vreemd dat je tijdens het mediteren op Gods Woord in vervoering raakt, waarbij je je niet meer bewust bent van je omgeving, maar alleen van Gods grootheid. Op de Pinksterdag leidde dit er zelfs toe dat de mensen dachten dat de discipelen dronken waren. Maar daar was geen sprake van; hun harten stroomden over van Gods liefde.

In de wereld wordt mediteren meestal gebruikt om jezelf ‘leeg’ te maken, in de hoop zo rust te vinden. In de Bijbel is mediteren vooral bedoeld om je ‘vol’ te laten stromen: het helpt je om je te laten vullen met Gods Geest en om weerstanden daartegen weg te nemen.

Dat volstromen gaat vaak via een moment van ‘rustig worden’: even al je gedachten los laten, ontspannen en rustig ademhalen. Omdat je in onze jachtige tijd simpelweg vaak veel te druk bent in je hoofd en je hart om de schoonheid van God in alle rust te ervaren en daarom ‘automatisch’ in je hoofd blijven hangen. Daarom helpt mediteren je om de lift naar je hart te nemen en daar Gods genezende liefde te ervaren.

Hoe doe je het?

In feite mediteer je de hele dag al. Er zijn zoveel dingen die je bezighouden en die ‘in je gedachten rondhangen’. Wanneer je op de Bijbel en op Gods liefde gaat mediteren, zet je vooral een bewuste stap om op iets anders dan gebruikelijk te gaan mediteren.

Er zijn mensen die merken dat een wandeling helpt om even ‘de knop om te zetten’. Terwijl je wandelt, deel je je hart met God en neem je tijd om Hem tot je te laten spreken. Ook kun je dan een ‘tekst van de dag’ overpeinzen; een bijbelvers waar je dan dieper zicht op krijgt.

Om ook je lichaam even helemaal tot rust te brengen, is een veel gebruikte vorm om een rustige, stille plek op te zoeken (bijv. alleen in een kamer, in een lekkere stoel). Je sluit je ogen, zorgt voor een rustige ademhaling en richt je gedachten op wat God je aanreikt.

Meditatieve muziek, in combinatie met gesproken woorden namens God, zijn daarbij extra behulpzaam. Daardoor worden je gedachten ‘gedwongen’ niet langer alle kanten op te vliegen en kan je hart zich openen voor een diepere aanraking van God.

Waarom een meditatiepakket?

Mediteren is (groten)deels nieuw gebied voor ons. Om ons te helpen dit op een goede en veilige manier te ontdekken, is in onze webshop een meditatiepakket beschikbaar, waarmee je veertig dagen ‘begeleid’ kunt mediteren.

Dit pakket bestaat uit 40 stukjes onderwijs (5-10 minuten per dag) en uit een muziekbestand met gesproken woorden, dat je helpt om te mediteren op wat je in het onderwijs hebt ontvangen.

Alhoewel je ook andere varianten kunt gebruiken om te mediteren (zelf muziek luisteren, wandelen enz.) geloven we dat wij dit pakket niet voor niets aangereikt hebben gekregen. Deze vorm is misschien even wennen, maar brengt je dieper in je hart dan wanneer je het zelf moet uitzoeken.

Wat levert het op?

Het geheim van mediteren zit uiteindelijk niet in de vorm, maar in de ruimte die God krijgt om je hart te bedienen. Uit de ervaringen die we tot nu toe hebben, weten we dat er tenminste drie gebieden zijn waar meditatie behulpzaam voor is:

1. Ervaring van Gods liefde

Veel gelovigen zijn dankbaar voor wat Jezus voor hen heeft gedaan, maar hebben wel honger naar meer intimiteit met Hem. Mediteren helpt je om Zijn liefde sterker in je hart te ervaren.

2. Loskomen van je ego

Wanneer je op Gods liefde mediteert, word je innerlijk vernieuwd. Je ‘ego’ staat vaak (zonder dat je het doorhebt) in de weg en leidt je af van Gods waarheid. Door meditatie geef je Gods Geest ruimte je van je oude ‘ik’ te bevrijden.

3. Genezing

God weet wat wij nodig hebben; nog beter dan wij dat zelf weten. Uit diverse getuigenissen (twee daarvan kun je hierboven lezen) blijkt dat meditatie genezend werkt; zowel lichamelijk als psychisch. Gods rust krijgt meer vat op je en zo herstel je van binnenuit.

Is het niet een beetje vaag?

Het kan zijn dat je rond ‘mediteren’ weerstand voelt. Je vindt het vreemd, vaag en hebt misschien het gevoel dat je hiermee ‘duister gebied’ benadert. Mogelijk is deze ingegeven door vormen van meditatie waar je inderdaad niet blij van wordt of waarmee zelfs verkeerde machten worden benaderd. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. We willen immers alleen Jezus ontmoeten en Hem in onze meditatie eren.

Dat er verkeerde vormen van meditatie bestaan, betekent niet dat er geen gezonde vormen van kunnen zijn. Sterker nog: van vrijwel alles bestaan zowel varianten die door God als door de duivel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan geld of seksualiteit. Dat de duivel daar misbruik van maakt, is voor ons daar dan geen reden om die gebieden als geheel tot ‘duisternis’ te verklaren.

Mediteren is Gods uitvinding. Hij heeft ons een ziel gegeven die wij kunnen beheren. En waar wij dat niet kunnen, helpt Hij ons. Dat de duivel de indruk wil geven dat meditatie ‘van hem is’ moet bij ons een lampje laten branden. Hij is immers een dief, die niets bezit, maar alleen dingen van God steelt en ze kapotmaakt.

Het is aan ons om van God het oorspronkelijke geschenk terug te ontvangen en te benutten. Bovendien bieden we mensen die door de duivel op een verkeerd spoor zijn gezet via allerlei vormen van meditatie die niet om Jezus draaien zo de mogelijkheid te ontdekken om een gezonde en niet-schadelijke variant te ontdekken.

Door je in je meditatie te richten op Gods Woord en op het volbrachte werk van Jezus, stel je zeker dat de duivel tijdens het mediteren geen enkele kans heeft om jou daarin te (ver)storen. Wees niet bang, want Hij die in jou is (Jezus) is sterker dan hij die in de wereld is.

Hoe kan ik meedoen?

Okay, te wilt instappen in deze ’40 dagen’. Hoe doe je dat?

1. Meld je aan voor de dagelijkse nieuwsbrief

Onderaan deze pagina kun je je mailadres opgeven; dan ontvang je tot Pinksteren een dagelijkse inspiratie en een bijbelvers, die je kunt gebruiken om die dag op te mediteren.

2. Kies je moment

Bepaal voor iedere dag op welk moment jij even tijd kunt vrijmaken (kort of wat langer) om het dagelijkse stukje te lezen en om daarop te mediteren.

3. Houd vol

Je moet niet opkijken van weerstand. Het is de moeite waard om dit vol te houden tot het Pinksteren is. Vraag de Heer je te helpen en geef jezelf een ‘zetje’.

4. Meditatiepakket?

Als je dagelijks 30-45 minuten apart wilt zetten, schaf dan het meditatiepakket van David Youngren aan (of, als je geen Engels spreekt: de Nederlandse versie met Willem de Vink). Lukt dit niet, dan kun je meedoen op een manier die wél in je agenda past.

5. Zoek connectie

Dit is een wandeling die we met veel mensen tegelijk maken. Moedig elkaar aan en zoek iemand op als je ergens tegenaan loopt of vragen hebt.