Ik kwam gebroken binnen bij Jong en Vrij. Ik had een moeilijke jeugd waar onder andere geloof een wijzende vinger was, van een God die straft. Op mijn 16e vluchtte ik het huis uit en ging samenwonen met mijn vriendje. Maar dat ging niet goed, ik had niet geleerd hoe relaties werken. Ik trouwde, maar was niet gelukkig. Ik was aan het overleven, trok altijd de kar. Ons huwelijk eindigde in een scheiding en ik bleef achter met twee kindjes van 4 en 1,5. Maar ik moest door!

Toen ik een burnout kreeg moest ik in groepstherapie, maar ik vond dat zo moeilijk. Ik voelde me minderwaardig en durfde mijn mond niet open te doen. Ik was mezelf compleet verloren in het leven. Een therapiegenootje vroeg mij een keer mee naar Jong en Vrij. Ondanks mijn argwaan ging ik toch. Ik liet voor me bidden, maar schrok toen die mensen in tongentaal gingen bidden. Ik dacht: wat is dat voor hekserij, wat doen ze met me? Ik dacht: ik ga nóóit meer. 

Na een tijdje gebeurde er iets heel bijzonders. Ik werd midden in de nacht wakker. Ik was alleen thuis en het was aan het onweren. Daar ben ik ontzettend bang voor. Ik ging naar het toilet en ik voelde me zó raar worden. Ik begon te zweten en kreeg het heel benauwd. Ik dacht: mijn laatste uur heeft geslagen. Na te zijn flauwgevallen wist ik weer in bed te komen en gaf ik me over aan wat ik op dat moment dacht, “de dood”. Ik weet zéker dat de duivel en God die nacht een flinke strijd hebben gestreden om mij. Toen ik weer wakker werd wist ik het zeker: God heeft mij gered! Ik heb dagenlang gehuild, al het verdriet kwam eruit. Toen ik daarna in de spiegel keek, zag ik een andere Mirjam. Ik heb naar mezelf staan kijken en dacht; wie is dat? Ik zag een heel vredig gezicht en ik voelde rust en liefde. 

Ik ben teruggegaan naar Jong en Vrij in Hellevoetsluis. Maar mijn eerste jaar daar was eigenlijk helemaal niet zo fijn. Ik voelde me heel eenzaam. Ik ben daar op een gegeven moment mee naar een oudste gegaan. Zij schrok ervan en zei: “Ik ben zo dankbaar dat je er nog bent en je verhaal hebt gedeeld, zodat we je kunnen helpen en het ook voor andere mensen anders kunnen doen.” Vanaf die tijd is er voor nieuwe mensen de meeting Taste and See, speciaal voor nieuwkomers; bij koffie en taart wordt er van alles verteld en gedeeld. Ik mocht er die eerste keer ook bij zijn. 
Ik realiseer me nu dat ik mezelf dat eerste jaar ook niet dúrfde te laten zien. Heel langzaam ging het beter, ook tussen de Heer en mij werd het vertrouwen hersteld. Ik heb een Heart Clinic gedaan. Daar ben ik met mijn beschadigde hart aan de gang gegaan. Ik heb geleerd om te vergeven, verbinding te maken en me kwetsbaar op te durven stellen, om zo ook een voorbeeld voor anderen te durven zijn.

Uiteindelijk kwam ik bij een Jong en Vrouw. De Heer heeft Zijn arm om me heen geslagen en gezegd: “Je bent veilig, doe het maar”. Ik kan nu alles delen met mijn hemelse Vader en met de mensen bij Jong en Vrij. Hij is de allerbeste en allerliefste Vader die er maar is, bij wie ik mezelf mag zijn en mag ontplooien in de kleur die bij mij past. En nu … nu leid ik elke week een groep voor vrouwen met een issue! Niet binnen Jong en Vrij, maar in de stad Rotterdam. En het is zó fijn om dat te mogen doen.
 

Je las het verhaal van mirjam